MENU

Ciasteczka z pianki i ghee

Co jakiś czas klaruje masło, aby nie musieć korzystać z niskiej jakości olei do smażenia – kokosowego zaś posmaku po prostu nie lubię. Co ważne masło klarowane można podgrzewać do bardzo wysokich temperatur bez obawy, że się przypali. A ponadto potrawy nabierają wyjątkowo orzechowego smaku. Wszystkim zawsze bardzo smakują z uwagi na delikatność, maślany posmak oraz oczywiści czekoladową niespodziankę, na którą nie wszyscy trafiają.   Masło klarowane Proces uzyskiwania masła klarowanego trwa 3-4 godziny należy więc uzbroić się w cierpliwość. Ghee uzyskujemy w czasie bardzo długo podgrzewanego masła jak najwyższej jakości, w garnku o grubym dnie na bardzo małym ogniu. Uważamy, aby się nie przypaliło. Wówczas ściemnieje (stanie się ciemnobrązowe) i gorzkie. Gdy zacznie kipieć na górze pojawia się biała pianka z białka i śmietany, i te właśnie zbieramy w osobnej szklance mając na uwadze ciasteczka. Nie mieszamy! gdyż na dole zbierają się stałe substancje, które potem po prostu wyrzucimy. Gotowe ghee jest przeźroczyste, złociste o orzechowym zapachu. Gdy odrobinę ostygnie przelej je przez sitko z gazą, lub po prostu do słoików. Można je przechowywać bez obawy bardzo długo, choć proponuję miejsca zacienione i chłodne (zupełnie jak miód). Ciasteczka z piany Ciastka przygotowuje się bardzo prosto i znacznie szybciej niż […]
Read More ›

Chleb na zakwasie

Przez długi czas szukałem prawdziwego chleba; nieco głębiej niż w rodzinnych wspomnieniach, głębiej niż w teoriach dietetycznych, a nawet spiskowych teoriach dziejów. Przyznasz że daleko ? Było warto!
Read More ›

Zapraszam do kontaktu lukasz@nowespojrzenie.pl